În fiecare an, pe tot parcursul lunii decembrie, Piața Unirii din Cluj-Napoca devine un spațiu dedicat atmosferei „crăciunistice”, în care comunitatea se reunește pentru a sărbători cea mai așteptată perioadă a anului. Cu o mulțime de activități specifice și un decor „instagramabil”, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a reușit să se impună drept un Christmas Market comparabil atât cu celelalte centre din țară, cât și cu faimosul târg din Viena.
Pentru o imagine de ansamblu, am pregătit o listă de activități și elemente care definesc acest târg, însă invitația noastră este de a simți pe propria piele atmosfera Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca. Devenită o tradiție clujeană, sărbătoarea are loc an de an, de la finalul lunii noiembrie până imediat după Anul Nou, astfel încât timpul este suficient pentru a pregăti o călătorie către inima Transilvaniei.
La Cluj-Napoca, pornirea beculețelor din oraș are loc odată cu startul Târgului de Crăciun. În seara deschiderii oficiale, organizatorii creează un moment spectaculos prin iluminarea străzilor, care anunță începutul sărbătorilor de iarnă, acompaniată de obicei cu concerte și alte activități speciale. Numărătoarea inversă, spusă la unison de întreaga comunitate și urmată de pornirea luminilor, este un eveniment de neratat.
De la produse românești din carne, dulciuri de casă, faimoșii kürtőskalács ai Ardealului, turtă dulce, la vin fiert și ciocolată caldă, toate aceste bunătăți și băuturi calde se regăsesc în căsuțele special amenajate pentru comercializarea și popularizarea unor producători locali. Preparatele se pot consuma ascultând concertele de Crăciun din piață sau pot fi luate acasă și împărțite cu familia și prietenii.
Două dintre marile atracții ale târgului de Crăciun sunt patinoarul care se construiește în jurul statuii lui Matei Corvin și roata panoramică de observație. Copii și adulți, cu toții au șansa să dea o tură pe patine sau să privească și să fotografieze de sus inima Transilvaniei.
Scena care se amplasează în Piața Unirii este pusă la dispoziție pentru concerte de colinde, spectacole cu și pentru copii, teatru de păpuși și alte evenimente care să marcheze frumoasa perioadă a Crăciunului. Programul de desfășurare a acestora apare în luna noiembrie, așa că planul perfect pentru o excursie în Cluj poate fi făcut din timp.
Prezența moșului este un punct esențial al oricărui târg de Crăciun. La Cluj-Napoca, Moș Crăciun are parte de propria lui căsuță, unde copiii pot să facă poze cu acesta, să scrie lista cu dorințe, iar moșul colectează scrisorile cu promisiunea că darurile vor ajunge la ei de Ajun. În același timp, adulții pot alege să contribuie la bunăstarea comunității și să facă fapte bune participând la strângerile de donații care se găsesc în târg.
Nelipsitele daruri de Crăciun pot fi alese din variata colecție a târgului. Căsuțele din piață sunt mici magazine de jucării din lemn, suvenire, hăinuțe, bijuterii, decorațiuni de Crăciun și multe altele. A da o tură în târgul de Crăciun înseamnă și a soluționa problema cumpărăturilor de cadouri.
Bineînțeles, această listă nu poate să descrie întreaga atmosferă a târgului de Crăciun. Multe alte activități și detalii ale sărbătoririi clujene a Crăciunului pot fi cunoscute prin prezența directă acolo. Târgul poate fi vizitat pe tot parcursul lunii decembrie și merită să fie destinația unui city break de iarnă.
Sursă foto: Freepik.com