5 locuri din Cluj care merită vizitate în această toamnă

Intrăm în curând în ultima săptămână de vară. Chiar dacă toamna nu își arată colții încă, anotimpul preferat al multora dintre noi este pe sfârșite. Nu trebuie însă să te îngrijorezi, toamna îți oferă multe oportunități în Cluj-Napoca și în zonele din apropierea sa.

Orașul va vibra din nou odată cu începerea unui nou an studențesc, iar activitățile de zi și de noapte vor continua să apară. Mai mult decât atât, Clujul se poate mândri cu o frumusețe naturală impresionantă, care crește în intensitate odată cu sosirea toamnei. Te invităm să descoperi 5 locuri aparte în anotimpul ploios, pe care le poți vizita atât singur, cât și în compania celor dragi.


Pădurea Hoia-Baciu

Puține orașe din țara noastră se pot lăuda cu o pădure situată la câțiva pași de centrul orașului. Dacă vrei să scapi de agitația urbană, dar nu ai la dispoziție mijloace de transport pentru a te deplasa în afara Clujului, Pădurea Hoia reprezintă o destinație perfectă.

Pădurea a devenit cunoscută la nivel național și internațional datorită legendelor care s-au adunat în jurul ei, în principal cu privire la fenomenele paranormale din interiorul acesteia. Mai mult decât atât, forma neobișnuită a copacilor a accentuat renumele pădurii, iar existența unei zone lipsite de vegetație în centrul ei, care poartă numele de Poiana Rotundă, i-a impresionat pe cei care îi trec pragul.

Te poți bucura însă de o plimbare prin Pădurea Hoia în lipsa fenomenelor paranormale, iar un picnic de câteva ore în aceasta nu va fi întrerupt de strigoi sau extratereștri.


Arkhai Sculpture Park

În anul 2008, artistul Ernö Bartha a pus bazele unui loc inedit: Arkhai Sculpture Park. Întinzându-se pe o suprafață de aproximativ un hectar, el găzduiește mai multe sculpturi impresionante din fân, funcționând ca expoziție permanentă de sculpturi și club de film.

De mai mulți ani acesta este gazdă a festivalului TIFF, în cadrul său organizându-se party-uri și proiecții de film. Situat la o distanță de 20 de km de Cluj-Napoca, el este ușor accesibil cu mașina, fiind o destinație perfectă de relaxare în această toamnă.

Admiră sculpturile de fân, ia o gură de aer proaspăt și ascultă poveștile gazdei într-o oază de liniște, aproape de natură și artă.


Moara de Vânt

La 20 de minute de Cluj-Napoca, pe drumul către comuna Ciurila se află un loc mai puțin cunoscut: grădina zoologică a Clujului. Spre deosebire însă de tradiționalele grădini zoologice, aici poți mângâia, hrăni și fotografia animalele.

La Moara de Vânt te așteaptă peste 250 de animale din 45 de specii, printre care iepuri, fazani, cerbi, ponei, lame, maimuțe, cai, ursuleți năsoși și oi de camerun. Pe lângă vizitarea animalelor, aici poți să te bucuri și de activități de recreere, cum ar fi călărit, minigolf sau plimbări cu trenulețul.

Un loc perfect pentru familii, Moara de Vânt îți oferă ție și celor dragi câteva ore de relaxare absolută, în compania blândelor animale.


Stufărișurile de la Sic

Stufărișurile de la Sic reprezintă o zonă minunată şi puţin cunoscută atât de către locuitorii oraşului, cât şi de către turişti. În sudul comunei Sic, aflată la o distanţă de 40 de kilometri de Cluj-Napoca se află rezervaţia „Stufărişurile de la Sic”, a doua cea mai mare întindere de stufăriş din România, după Delta Dunării.

Stufărișul este casă pentru mai multe specii rare de păsări și este inclus în două situri Natura 2000. Accesul turiștilor în stufăriș este posibil grație unei punți de lemn, lungă de circa un kilometru, la capetele căreia sunt amenajate două foişoare. La mijlocul distanţei este înălţat un turn pentru o mai bună observare a păsărilor.

Lăsând în urmă agitaţia oraşului vei putea să redescoperi o paletă de culori în care verdele puternic al verii se stinge acum într-un galben-auriu cald.


Salina Turda

În cazul în care toamna din acest an își îmbrățișează pe deplin denumirea de „anotimp ploios”, ai la dispoziție mai multe alternative în apropierea orașului. Poate cea mai interesantă dintre acestea este Salina Turda.

Situată la 35 de km de Cluj-Napoca, ea a devenit cunoscută la nivel național și internațional în urma renovărilor desfășurate între anii 2008 și 2010. În această perioadă a fost instalat un lift panoramic, s-a creat un spațiu de agrement și a fost construită o roată cu gondole.

Funcțiunea sa inițială de exploatare a sării a fost înlocuită de cea turistică, devenind în scurt timp unul dintre cele mai apreciate locuri din România. În timpul toamnei, Salina Turda devine un loc în care poți să te ferești pentru câteva ore de toanele acestui anotimp.


Sursă foto: Shutterstock.com