Cele mai importante evenimente anunţate în 2018 în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari centre urbane ale României, căruia îi spun „acasă” peste 500.000 de rezidenți permanenți și studenți.


Clujul este un centru al industriilor creative și sediul unui număr record de companii IT, dezvoltarea software fiind una dintre cele mai productive industrii locale. Economia se bazează atât pe investițiile unor mari companii internaționale, cât și pe start‑up‑uri, Clujul fiind orașul românesc cu cele mai multe companii înființate de tineri.

Peisajul festivalurilor a evoluat enorm; dacă, la prima ediție, TIFF era singurul eveniment de amploare din oraș, astăzi Clujul este numit „oraș al festivalurilor” datorită numărului mare de evenimente ce au loc pe tot parcursul anului, inclusiv două dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România.

În continuare, vom prezenta, în ordine cronologică, cele mai importante evenimente anunţate în anul 2018 în Cluj-Napoca, evenimente care au câştigat de-a lungul anilor un important renume naţional şi internaţional.


Ajuns la cea de-a 17-a ediţie, Transilvania International Film Festival este primul şi cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 50 de festivaluri ale lumii.

De-a lungul celor 16 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei, precum Alain Delon, Sophia Loren, Wim Wenders, Jacqueline Bisset şi Claudia Cardinale.

În cele 10 zile dedicate festivalului, participanţii sunt invitaţi să vizioneze cele mai inovatoare şi spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate şi libertate de exprimare. Din cadrul acestuia nu vor lipsi concerte ale unor trupe străine sau activităţi ce pun accent pe dezvoltarea tehnologică rapidă a ultimilor ani, precum VR Cinema.

Recomandarea noastră: alege aleatoriu un film din bogatul program al festivalului şi nu rata cine-concertele de la Castelul Bánffy.


Cea de-a şasea ediţie a festivalului Jazz in the Park, care se desfăşoară în Parcul Central din Cluj-Napoca, vine după succesul răsunător al ediţiei din 2017, ce a găzduit mai mult de 100 de concerte ale unor artişti naţionali şi internaţionali.

Jazz in the Park este cel mai mare festival de jazz şi soul din România, aducând în prim-plan un concept inedit, ce combină ritmurile puternice dar flexibile ale muzicii jazz, cu frumuseţea şi calmul naturii.

De-a lungul celor cinci ediţii, evenimentul a găzduit nume cunoscute ale jazz-ului european şi mondial, precum Waldeck, Hilde Louise Asbjørnsen, Zoe Rahman, Hindi Zahra, Vintage Trouble şi Dhafer Youssef. Organizatorii promit o ediţie şi mai bogată în 2018, în cadrul căreia participanţii vor putea să asculte muzică de calitate şi să descopere frumuseţile Clujului.

Recomandarea noastră: după ce ai plătit biletul opţional (care ajută la dezvoltarea festivalului), așază-te pe un hamac în Parcul Central, ascultând în surdină ritmurile de jazz de la scena principală.


Cine nu a auzit până acum de Electric Castle? Ajuns la cea de-a șasea ediţie, el reprezintă mai mult decât un simplu festival, fiind o experienţă unică ce are loc pe domeniul impresionant al Castelului Bánffy din Transilvania. El modifică radical modul de interacţiune al oamenilor cu un festival, combinând un line-up muzical eclectic cu artele şi tehnologia contemporană.

Desfășurat în apropierea orașului Cluj-Napoca, Electric Castle a întregistrat o creştere impresionantă a numărului participanţilor de-a lungul anilor, de la 32.000 în prima ediţie din anul 2013 la 170.000 în ultima sa ediţie. Castelul, construit în secolul al XVI-lea, a fost renovat recent, în urma includerii lui în topul celor mai periclitate locuri conform World Monuments Watch. Expunerea şi fondurile obţinute în urma extinderii festivalului Electric Castle au permis dezvoltarea acestei locaţii, ea devenind una dintre cele mai frumoase zone de găzduire a unui festival.

De-a lungul anilor, Electric Castle a adus în ţara noastră artişti cunoscuţi pe scena internaţională, precum Morcheeba, Thievery Corporation, Bonobo, The Prodigy, Sigur Rós, Deadmau5 şi Zedd. Preţul atractiv şi lineup-ul impresionant adună în fiecare an un public din toate colţurile lumii.

Recomandarea noastră: încearcă să nu sari peste ziua 0 a evenimentului. Te vei putea bucura de o zi fără aglomeraţie în care să vizitezi zona vastă a festivalului, servind o bere cu ceilalţi participanţi şi discutând despre cele 5 zile de distracţie care te aşteaptă.


Nu putem ignora cel mai mare festival din România, care a strâns în acest an un număr de 330.000 de participanţi. Situat chiar în inima Clujului, Untold Festival este un eveniment relativ nou, având până acum doar trei ediţii. Creşterea acestuia a fost însă impresionantă, devenind în scurt timp unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Europa, primind chiar la prima sa ediţie premiul Best Major European Festival, în cadrul prestigioasei competiţii European Festival Awards.

Având la bază un concept inedit, care împrumută elemente din imaginea mistică a Transilvaniei şi creează o întreagă mitologie, Untold e cuvântul aflat pe buzele tuturor românilor atunci când vorbesc despre un eveniment muzical important.

În 2016, Untold a devenit ambasadorul internaţional al României şi Transilvaniei, brăţara festivalului oferind participanţilor posibilitatea să viziteze gratuit sau la un preţ redus un număr impresionant de obiective turistice din România. Invitaţii sunt astfel încurajaţi să viziteze prima regiune din topul Lonely Planet din 2016: Transilvania.

Vizând în principal genul EDM, Untold a adus pe scenă de-a lungul celor trei ediţii nume impresionante: Avicii, David Guetta, Armin van Buuren, Hardwell, Martix Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike şi Marshmello. Cele 10 scene de festival asigură împătimiţilor de muzică electronică o experienţă inedită.

Recomandarea noastră: nu rata Armin van Buuren şi dormi bine înainte de ziua în care acesta va urca pe scenă, astfel încât să poţi dansa până dimineaţă alături de artist.


La fel ca în fiecare an, am aşteptat cu nerăbdare noua ediţie a festivalului Comedy Cluj, doar pentru a afla după câteva luni de inactivitate că ea va fi anulată.

Deşi dezamăgit şi îngrijorat iniţial de decizia luată, am răsuflat uşurat la auzul veştii că acesta va reveni în 2018, cu o nouă conducere ce îl are în poziţia de director al festivalului pe Vlad Gliga. Co-fondator al TedxEroilor, Project Manager & Volunteer Coordinator în cadrul TIFF, el a dezvoltat de-a lungul anilor o experienţă bogată în managementul evenimentelor. Preluarea de către acesta a conducerii Comedy Cluj nu poate fi decât un pas înainte, iar ediţia din 2018 are potenţialul de a deveni una dintre cele mai bune din lunga istorie de 9 ani a festivalului.

După cum îi spune şi numele, Comedy Cluj este un festival internaţional de film dedicat filmului de comedie, organizat anual în capitala Transilvaniei. De-a lungul celor opt ediții deja desfășurate, Comedy Cluj a adus în fața publicului peste 900 de filme de comedie, iar la ediția din 2015 s-au introdus primele spectacole de teatru de comedie. Mai mult, evenimentele speciale au adus în fața publicului regizori, actori, directori de festival, producători și critici, care au oferit un plus de valoare proiecțiilor din sălile de cinema.

Recomandarea noastră: fii pregătit să râzi! Mult, tare şi neîntrerupt. Câteva ture pe la sală înainte de festival te pot ajuta în acest sens. Nişte exerciţii de respiraţie de la un instructor yoga sunt şi ele recomandate, pentru a putea să-ţi recapeţi calmul în pauzele de râs.


Deci, la ce eveniment vei participa anul acesta?


Sursă foto: Freepik.com