Orice turist care ajunge în Cluj-Napoca va vizita Biserica Sf. Mihail, vor vedea panorama orașului de pe Cetățuie sau vor ieși în apropiere de oraș pentru a vizita Salina Turda. Dacă, în schimb, atunci când vii la Cluj, cauți câteva obiective turistice mai... diferite, ți-am pregătit o listă cu cele mai inedite locații pe care trebuie să le vizitezi în Orașul Comoară. Te invităm să le descoperi în cele ce urmează:
Deși nu poate fi vizitată în interior, casa cu hornul răsucit, sau spiralat, cum i se mai spune, este unică în Sud-Estul Europei. Ea poate fi admirată din afară, pe strada Moților din Cluj-Napoca. Este o clădire despre care nu se cunosc foarte multe detalii și care acum este locuită, astfel că este o proprietate privată. Cu toate acestea, merită o privire atunci când te afli pe acea stradă, pentru a-i admira unicitatea.
Locul în care a funcționat prima farmacie laică a Clujului în secolul al XV-lea, este și cel care găzduiește Muzeul de Farmacie. Acesta este unul extrem de interesant de vizitat, întrucât îți oferă o experiență inedită. Practic, vizitându-l te poți transpune în epoca în care medicamentele preparate în farmacii includeau praf de mumie și instrumente de laborator care îți stârnesc și interesul și frica. Faptul că laboratorul este amenajat în subsolul clădirii, îi dă un plus de autenticitate experienței.
În marile orașe europene, graffitti-ul este considerat artă urbană. În cazul în care nu știai, există și la Cluj câțiva artiști grafici care au înfrumusețat zone din oraș cu imagini incredibile. Nu ne referim la acele cuvinte scrise pe clădiri, fără sens, ci la adevărate opere de artă, precum „grădina zoo graffitti” pe care o poți vedea pe un perete din pasajul de lângă filiala clujeană a Bibliotecii Academiei Române.
Legendele spun că acele ghiulele sunt înfipte în clădiri de pe vremea când turcii încercau să invadeze orașul. Deși acestea sunt din piatră, dau o alură mistică fiecăreia dintre clădiri și merită cel puțin o privire. Găsești ghiulele înfipte în latura de lângă statuia Matei Corvin a Bisericii Sf. Mihail, în arcada ferestrei, dar și în clădirea Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului.
Pare cel puțin ciudat să recomandăm vizita într-un cimitir, însă, acesta este unul încărcat de poveste și de monumente funerare extrem de interesante. Tot aici se află și o parte din vechiul cimitir evreiesc, dar și criptele familiilor nobiliare din istoria Clujului.
Sursa foto: Wikipedia