Începând de la 1 ianuarie 2017 se introduce un impozit diferențiat pentru baruri, restaurante și hoteluri, care va fi calculat în funcție de suprafața și locația afacerii. Legea aduce modificări consistente, în special coeficienților pe baza cărora vor fi impozitate aceste tipuri de afaceri. Actul normativ a fost adoptat în toamna lui 2016 de către Parlament și a creat nemulțumiri în rândul micilor antreprenori.
Reglementarea introduce un impozit diferențiat care va fi calculat în funcție de suprafața și locația afacerii; cu cât suprafața este mai mare și mai aproape de zonele centrale din marile orașe, cu atât impozitul forfetar anual va fi mai mare. Impozitul se aplică firmelor care desfășoară activități în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică și se calculează în funcție de anumite variabile: rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.
Formula de calcul pentru un restaurant, de exemplu, pleacă de la un impozit standard de 1400 de lei (k) la care se aplică un set de coeficienți:
Codurile CAEN pe care legea le enumeră și care stabilesc formula de calcul a impozitului specific sunt următoarele:
La impozitul forfetar impozitarea se va face în funcție de rangul localității, iar în municipii se plătește în funcție de zonă. Sunt patru zone - de la A la D. Zona A este cea mai scumpă, zona D cea mai ieftină. La rândul lor, municipiile sunt împărțite în trei categorii:
Sursa: startupcafe.ro
Sursa foto: Freepik.com