Orice cititor pasionat de operele lui Bram Stoker știe deja că autorul s-a folosit de Castelul Bran ca inspirație pentru locuința Contelui Dracula din romanul omonim. Cu toate acestea, este foarte posibil să nu cunoști faptul că aceasta nu este singura clădire reală din țara noastră care i-a servit drept inspirație. Un hotel din Cluj-Napoca apare și el în celebrul roman. Te invit să descoperi legenda din jurul acestui hotel și cum a ajuns el să fie menționat în cartea lui Bram Stoker.
În romanul lui Bram Stoker, personajul principal, un reprezentant legal pe nume Jonathan Harker, călătorește în Transilvania, în numele unui client. În prima sa noapte aici, se cazează la Hotelul Royale, în Klausenburg, unde mănâncă un papricaș de pui. De aici, Harker merge înspre Bistritz, unde se cazează la hotelul Golden Krone, bea vin Golden Mediasch și mănâncă frigărui. Aceasta este ruta pe care protagonistul o ia în drum spre Contele Dracula. Apoi, acesta pornește spre Trecătoarea Borgo, unde îl întâlnește pentru prima dată pe faimosul conte vampir.
Fiecare loc povestit de Bram Stoker în roman, are un corespondent în lumea reală, unele dintre nume chiar sunt identice. Astfel, Klausenburg este, așa cum bine știm, denumirea nemțească a orașului Cluj, Bistritz are drept corespondent Bistrița, iar Trecătoarea Borgo este de fapt Prundu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud.
În Cluj, personajul se oprește la hotelul fictiv „Royale”, doar că, se pare că acel hotel chiar a existat. În acea perioadă (secolul al XIX-lea) hotelul se numea „Hotelul Regina Angliei”, iar mai apoi acesta a devenit cunoscut sub diferite denumiri, precum „Hotel Transilvania” sau „Hotel Vlădeasa”. În prezent, hotelul, acum considerat cel mai vechi hotel din Cluj, și-a recăpătat numele „Transilvania”.
Citește continuarea pe Bună Dimineața Cluj.
Sursă foto: CazareClujNapoca.ro