Istoria Castelului Bánffy din Răscruci

Articol actualizat în 20.12.2018


În apropierea orașului Cluj-Napoca există numeroase obiective turistice, mai puțin cunoscute, dar cu o istorie foarte interesantă. Unul dintre aceste obiective este Castelul Bánffy din localitatea Răscruci. Acesta a aparținut familiei de nobili maghiari Bánffy, care deținea unele dintre cele mai frumoase domenii nobiliare din Transilvania.


Inițial, Castelul Bánffy din satul clujean Răscruci a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, de către familia nobiliară Bánffy. Clădirea și domeniul ce o înconjura a reprezentat reședința de vară a celebrei familii de nobili maghiari din Transilvania.


Corpul principal al clădirii, numit Pavilion, care poate fi admirat și în prezent, a fost ridicat în secolul al XIX-lea, în stil eclectic. Acesta a fost construit de contele Denes Bánffy, între anii 1809 și 1820.


Clădirea impresionează prin arhitectura sa interioară, a cărei piese centrale sunt salonul principal, sala de vânătoare și scările impresionante din lemn, care fac legătura între parter și singurul etaj al castelului.


Salonul este o încăpere impresionantă a clădirii a cărui tavan și pereți sunt sculptați în lemn. Aici se regăseau și un bufet și câteva vitrine, tot din lemn, precum și o teracotă realizată în stilul celor întâlnite în saloanele împăratului Franz Josef.


Amenajările interioare aparțin baronului Adam Bánffy, ce a locuit aici între anii 1847-1887 și care era un cunoscut pasionat al artei, istoriei si literaturii.


Fiul acestuia, Albert Bánffy este cel care a conferit fațadei clădirii aspectul actual. Pe fațadele clădirii pot admirate frontoane și cornișe proeminente și pilaștrii împodobiți cu motive florale.


Intrarea principală în castel se face pe două scări laterale, înconjurate de coloane groase, care susțin balconul clădirii, situat la primul etaj. Din balcon poate fi admirată o panoramă superbă asupra domeniului nobiliar.


Sursă foto: Castelul Bánffy