Articol actualizat în 20.12.2018
Mărișelul este una dintre cele mai vizitate comune din județul Cluj. Acest lucru se datorează frumuseții peisajelor sale naturale și a modului în care civilizația și sălbăticia se îmbină și conviețuiesc împreună într-un mod armonios, transformând-o astfel într-o adevărată stațiune turistică montană.
Localitatea Mărișel se află situată în partea de vest a județului Cluj, la aproximativ 50 de kilometri distanță de orașul Cluj-Napoca, reședința de județ. Aici se poate ajunge, din Cluj-Napoca, atât dinspre comuna Gilău, pe drumul DN1/E60 spre Oradea, apoi urmând traseul DJ107P, cât și dinspre orașul Huedin, pe drumul DN1/E60 spre Oradea, apoi urmând traseul DN1R, prin localitatea Beliș.
Despre această comună se spune că este cea mai mare din țara noastră, fiind întinsă pe o suprafață de 86 de kilometri pătrați.
În Mărișel ajung anual sute de turiști, atât români, cât mai ales de străini, atrași de frumusețea naturală a locului, de legendele acestui loc de basm, dar și de tradițiile locale transmise din generație în generație de locuitorii săi.
Odată ajunși pe aceste meleaguri de basm, nu aveți cum să nu rămâneți impresionați de ele. Peisajul alpin desprins parcă din basmele românești se îmbină cu legendele locale, oferind astfel o identitate aparte zonei.
Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului. Localnicii au numit această zonă după numele marelui preot al dacilor Zamolxe, despre care legendele spun că s-ar fi retras într-o peșteră de aici.
Mărișelul este și locul în care Avram Iancu, conducătorul moților din timpul Revoluției de la 1848, a învins împreună cu oștirea sa armata maghiară, în urmă cu peste 150 de ani. Tot această comună a dat apusenilor și cel mai important personaj feminin revoluționar din aceeași perioadă, legendele vitejiei Pelaghiei Roşu fiind cunoscute și în prezent printre locuitorii comunei și printre pasionații de istorie și folclor.
Comuna Mărișel este vizitată de turiști tot timpul anului. Aici se pot face drumeții montane, plimbări cu căruța sau cu sania trasă de cai, vizite la Muzeul Etnografic sau la Observatorul Astronomic din comună, însă turiștii pot participa și la obiceiurile locale.
Vara, turiștii sunt atrași la Mărișel de traseele turistice montane. Cel mai cunoscut dintre ele este cel care duce la Țâcla Gavrii, o zonă de belvedere ce oferă o priveliște spectaculoasă spre Defileul Răcătăului și Munții Apuseni. De aici pot fi admirate și casele răsfirate pe dealuri din Mărișel și din Măguri-Răcătău.
Țâcla Gavrii este formată dintr-o stâncă înaltă și ascuțită, care se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de centrul localității. De aici traseul turistic poate continua spre Crucea Iancului, situată pe platoul Mărişel-Fântânele, unde anual are loc o sărbătoare dedicată lui Avram Iancu.
Din Mărișel se poate ajunge la alte obiective naturale precum Cascada Vălul Miresei din Răchițele, Defileul Răcătăului, Cheile Someşului Cald, Barajul de la Beliş, Peștera de Gheață Scărişoara sau Rezervaţia Naturală Padiş.
Iarna, turiștii pasionați de natură care ajung în Mărișel se pot relaxa pe pârtia de schi amenajată în localitate. Aceasta este deschisă însă doar după căderea zăpezii, neavând tunuri pentru zăpadă artificială.
Foto: Andrei Alexa / Dreamstime.com