Cluj-Napoca – în vizită cu autobuzul

Transportul în comun într-un oraș turistic este o veritabilă carte de vizită. Fie că vorbim de reducerea poluării sau a fluidizării traficului, transportul public arată gradul de civilizație.

Astfel, orașul Cluj-Napoca are 48 linii de autobuz în interiorul localității și 27 linii pentru zona metropolitană, 7 linii de troleibuz și 3 linii de tramvai, care fac ușor legătura între toate zonele orașului, beneficiind pe unele tronsoane și de o bandă dedicată acestora.

Pentru a afla toate detaliile despre mijloacele de transport în comun, rutele de care ești interesat și orarul de circulație al acestora, Compania de Transport Public Cluj-Napoca a lansat aplicația CTP Cluj. Această aplicație ajută la sincronizarea dintre sistemul GPS montat pe flota CTP Cluj și telefoanele smart ale călătorilor, pentru a oferi acestora informații în timp real despre linii, timpi de așteptare și de călătorie și, nu în ultimul rând, rute optime.

Funcționalitățile aplicației CTP Cluj sunt: afișarea traselor și a orelor de sosire a fiecărui mijloc de transport în comun; afișarea pe hartă a tuturor stațiilor și liniilor de autobuz, troleibuz și tramvai; posibilitatea de a obține ruta optimă de călătorie în urma introducerii unui punct de plecare și o destinație. Cel din urmă este de mare ajutor pentru persoanele care vizitează sau doar tranzitează orașul, aplicația generând un rezumat al călătoriei, estimând durata totală, în funcție de poziția utilizatorului, trafic, mijloc de transport și distanță totală care trebuie parcursă.

Pentru a plăti călătoriile cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Public, aceasta pune la dispoziție următoarele modalități de plată:

  • Chioșcurile de bilete. Plasate în stațiile principale din oraș și majoritatea având un orar de luni până vineri, începând de la orele 06:00 – 07:00 până la orele 20:00 – 21:00. Excepție fac doar chioșcurile din stațiile Opera și Regionala CFR care sunt deschise și în weekend.
  • TVM-urile din cadrul sistemului de ticketing. Plata la automate se poate face cu bancnote, monede sau card bancar. Automatul acordă rest.
  • Bilet prin SMS. Plata se face trimițând un simplu SMS de pe telefonul tău mobil la numărul 7479. Serviciul este valabil în rețelele de telefonie mobilă Vodafone, Orange și Digi Mobil. SMS-ul de comandă este gratuit în rețelele Vodafone și DigiMobil, iar în rețeaua Orange are un cost de 0,05 Euro fără TVA.
  • Achiziționare bilet prin mobilPay Wallet. Aplicația mobilPay Wallet se instalează de pe mobilpay.com, Magazinul Play sau scanând codul QR de pe afișul din mijloacele de transport. Se alege biletul dorit din funcția Transport. Confirmarea achiziției se primește prin SMS și după primirea confirmării se poate călători conform biletului ales.
  • Achiziționare bilet prin 24pay. Aplicația 24pay este disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS. Mijloacele de transport sunt dotate cu afișe unde se găsește codul QR disponibil pentru scanare, Tag NFC pentru dispozitivele care au aceasta capabilitate și codul de cumpărare manual. Titlurile de călătorie vor putea fi achiziționate prin accesarea secțiunii „Transport Public” din aplicația 24pay și scanarea codului QR sau, dacă telefonul este echipat cu tehnologia NFC, prin apropierea de eticheta cu simbolul NFC sau prin tastarea codului de 4 cifre de pe afișul 24pay. Se va alege titlul de călătorie dorit și după confirmarea clientului, titlul de călătorie este achiziționat instant.
  • Plata cu cardul contactless în autobuz. Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate va putea să-și achite imediat călătoria prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP, într-un mediu deplin securizat.

Prețul unui bilet cu două călătorii este 5 lei, iar prețul unui abonament nominal, valabil pe toate liniile, este 138 lei/lună, iar pentru cei interesați de abonamente pe perioade scurte sunt disponibile: abonamente nenominale pe 72 de ore cu număr nelimitat de călătorii pe toate liniile la 26 de lei și pe 24 de ore cu număr nelimitat de călătorii pe toate liniile la 15 lei.

Acum ne rămâne doar să vă urăm călătorie plăcută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu