Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”

Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” este o secție în aer liber a Muzeului Etnografic al Ardealului. Parcul a fost înființat la 1 iunie 1929, fiind primul muzeu în aer liber din România și al șaselea din Europa. Numele său vine de la cel al prof. Romulus Vuia, care a fost primul director al parcului și totodată cel care a inițiat întregul proces de creare al acestuia. 

Turiștii care vizitează Clujul pot să găsească în acest spațiu verde diferite exponate și construcții, reprezentate de gospodării și monumente de arhitectură populară, instalații populare, ateliere meșteșugărești, fântâni, porți, troițe și diferite obiecte casnice. Cele mai vechi dintre acestea datează din 1678.

Parcul adăpostește în total 13 gospodării, 34 de instalații tehnice țărănești, 3 biserici din lemn, 5 case-atelier, o poartă de cimitir și un loc de joacă pentru copii construit în 2011 din lemn, care cuprinde o clopotniță, leagăn buștean, toacă, cai cu căruță și coviltir și alte astfel de lucruri care stârnesc bucuria copiilor.

Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” se află în marginea Pădurii Hoia, pe Aleea Muzeului Etnografic, destul de aproape de calea ferată. Intrarea se poate face și de pe strada Tăietura Turcului.

Turiștii care se cazează în zonă și doresc o mică escapadă în frumusețea și liniștea satului, pot petrece în această oază rurală momente plăcute în care să-și imagineze viața satului de acum 200-300 de ani. În același timp, construcțiile expuse se numără printre cele mai vechi și mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.

Parcul poate fi vizitat doar pe parcursul anotimpului cald, respectiv în perioada 1 mai – 31 octombrie. Intervalul orar de vizitare este 09:00-17:00 de Marți până Duminică. Parcul este închis în fiecare Luni.

În ceea ce privește taxele de acces, prețul de intrare pentru adulți este de 6 lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari. Taxa foto este de 25 lei/persoană și taxa video de 35 lei/persoană. Pentru grupurile mai mici de 15 persoane care au nevoie de ghidaj se percepe o taxă de 15 lei pentru ghid în limba română și 25 lei pentru ghidaj în limbi străine.

Pentru informații despre alte parcuri importante din Cluj, citiți și articolele despre Parcul Central și Parcul Iuliu Hațieganu.

Informațiile sunt oferite de muzeul-etnografic.ro.

Sursă imagine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu