Clujul este cel mai primitor oraș din Europa

Ospitalitatea ardelenească nu se dezminte. Într-un studiu făcut în Europa de către britanici și publicat în Daily Mail, Cluj-Napoca a ieșit pe primul loc din 79 de orașe europene în ceea ce privește toleranța și ospitalitatea manifestată față de turiștii străini.

Studiul a intervievat mai mult de 41.000 de oameni din 79 de orașe europene asupra modului în care aceștia percep fluxul de turiști străini în orașul natal. Astfel, Cluj-Napoca a ieșit pe prima poziție datorită procentului de 91% dintre locuitori, care consideră că turiștii străini reprezintă un lucru benefic pentru acesta.

Primele 10 orașe, după Cluj, sunt Luxemburg (Luxemburg), Cracovia (Polonia), Copenhaga (Danemarca), Ljubljana (Slovenia), Oslo (Norvegia), Stockholm (Suedia), Burgas (Bulgaria), Helsinki (Finlanda), Piatra Neamț (România). România a participat în total cu 3 orașe: Cluj pe primul loc, Piatra Neamț pe locul 10 cu aproximativ 85% și București pe locul 18, cu circa 82%.

În coada clasamentului găsim Atena (Grecia) pe ultima poziție, unde doar 26% dintre locuitori cred că turiștii străini aduc beneficii orașului lor.

Orașele care au înregistrat un procent sub 60% sunt, în ordine descrescătoare, Antwerp (Belgia), Ostrava (Cehia), Valleta (Malta), Marseille (Franța), Bologna (Italia), Roma (Italia), Napoli (Italia), Torino (Italia), Iraklion (Grecia), Liege (Belgia).

Lefkosia din Cipru și Atena din Grecia sunt singurele orașe chestionate ce au înregistrat un procent mai mic de 40%.

În Marea Britanie au fost întervievate șase orașe: Belfast, Cardiff, Glasgow, Londra, Manchester și Newcastle. Dintre acestea, cel mai prietenos s-a dovedit a fi Belfast, unde 75% dintre locuitori sunt deschiși către turiștii străini, în timp ce Londra a înregistrat un procent de 72% de opinii favorabile.

Acest studiu este o confirmare a faptului că locuitorii Clujului știu să aprecieze beneficiile aduse de turiști, dar și să manifeste o atitudine ospitalieră față de aceștia. Este un lucru normal pentru o viitoare Capitală Culturală Europeană de Tineret în 2015 și o posibilă viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021.

Datorită fluxului mare de turiști, piața hotelieră din Cluj-Napoca se află în continuă creștere, cu numeroase hoteluri și pensiuni care pun la dispoziția vizitatorilor servicii și condiții ireproșabile.

Citește in continuare despre faptul că „România se situează pe locul 10 in Europa din punctul de vedere al creșterii numărului sosirilor turiștilor străini”

Sursa foto: Imagine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu