1280px-Cluj-Napoca-Parcul_Simion-Bărnuțiu-IMG_0762

Ce poți vizita la Noaptea Muzeelor 2017 în Cluj

Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Centrul Cultural Clujean anunță cea de-a XIII-a ediție a evenimentului național Noaptea Muzeelor, considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale de peste an. Noaptea Muzeelor 2017 va avea loc pe 20 mai.

Dacă anul trecut peste 15.000 de persoane au participat la Noaptea Muzeelor în județul Cluj, în acest an există șanse mari ca numărul vizitatorilor să crească. Totodată, Noaptea Muzeelor 2016 a fost considerat de publicul clujean evenimentul cultural al anului trecut în cadrul premiilor Clujlife Awards.

Pe scurt, Noaptea Muzeelor 2017 înseamnă o zi și o noapte pline de activități intersante. Incintele muzeale pot fi vizitate normal în prima parte a zilei, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 și până în jurul orei 1 a doua zi. De la cross-uri și ateliere cu participarea publicului, expoziții de artă contemporană sau inaugurări de spații expoziționale noi și până la inedita șansă de a petrece o noapte în Muzeul de Artă, Noaptea Muzeelor 2017 se prezintă a fi cea mai diversă inițiativă prezentată vreodată publicului clujean.

Transport gratuit pe linia 25 de noapte

Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 20 mai, troleibuzul 25 va putea fi utilizat pe ruta sa de noapte cu titlu gratuit, prin amabilitatea Companiei de Transport Public, o inițiativă a Centrului Cultural Clujean.

Totodată, Noaptea Muzeelor 2017 la Cluj-Napoca va beneficia de sprijinul voluntarilor oferiți de Asociația Beard Brothers.

Ce poți vizita în Noaptea Muzeelor

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Pentru ediția din anul 2017 a Festivalului European „Noaptea Muzeelor” din ziua de sâmbătă, 20 mai, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, pe această cale, muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici (restaurare) a operelor de artă din patrimoniu.

Expoziții permanente și temporare:

  1. Marius Bercea. „A Full Rotation of the Moon”.
  2. Expoziția de pictură Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin DIPȘE (1917 – 2010)
  3. MOSTAPHA ROMLI. 20 / 21
  4. Expoziție Ovidiu Panighianț
  5. Expoziție: Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)
  6. Expoziţia de email: Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth
  7. Galeria Națională

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției „A Full Rotation of the Moon”, Marius Bercea.

Vivariul UBB

În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni ce vor putea fi vizitate:

  1. Expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.
  2. Expoziţiile temporare, au loc în holul din zona de intrare a vivariului.
  3. Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie.

Cu această ocazie, Vivariul UBB anunță inaugurarea noului spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa.

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj propune pentru Noaptea Muzeelor 2017 o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecția de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluția geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.

Expoziția poartă numele Fauna din Mările Transilvaniei și poate fi vizitată între orele 19-24 la sediul Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj din strada Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” vă invită la expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”.

Expoziția își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite. Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului, și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de Babeș-Bolyai.

Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”  se poate vizita între orele 19-24 pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 4, Cluj

Muzeul de Mineralogie UBB

Muzeul de Mineralogie UBB Cluj îsi propune să facă cunoscută lumea fascinantă a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative.

Vizitatorii pot vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Pot afla informaţii despre modul de selecţie şi evaluare a pietrelor preţioase, dar şi stiluri de prelucrare. Le vor încânta privirea pietre preţioase precum diamante, safire, rubine sau smaralde, din Africa de Sud, India, Sri Lanka, Brazilia, etc., dar şi pietre fine, în special granaţi, turmalină, varietăţi de cuarţ (ametist, citrin, cristal de stâncă, agat, etc.) şi opal (nobil, de foc), spineli, turcoază, din toată lumea.

În plus, vor fi prezentate minerale şi roci din peste 90 de ocurenţe din ţara noastră, care pot fi folosite la confecţionarea podoabelor sau a unor obiecte decorative. Predominante sunt varietăţile de cuarţ şi opal, dar sunt prezente şi alte minerale sau chiar roci comune, mai rar utilizate în scopuri gemologice.

Citește continuarea pe Bună Dimineața Cluj

Sursa foto: Wikimedia

1836818_757901554234443_1269150628_o

Imagini din Clujul Vechi

Cum ar fi dacă vechea imagine a Clujului și cea nouă s-ar întrepătrunde? Care crezi că ar fi reacțiile oamenilor de atunci la înfățișarea de acum a orașului? Ei bine, câțiva clujeni s-au gândit că ar fi frumos să vedem o imagine de ansamblu, în care trecutul și prezentul să se întrepătrundă. Imaginile apar pe pagina de Facebook Vechiul Cluj și ilustrează magia orașului nostru, indiferent de perioada la care ne referim. Vă invităm să urmăriți câteva dintre aceste imagini, în cele ce urmează.

Gara Cluj-Napoca 1900 – prezent

gara-cluj-napoca

SURSA FOTO: PAGINA DE FACEBOOK VECHIUL CLUJ

Continue reading „Imagini din Clujul Vechi”

big_img_6914

Curiozități și istoricul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca

Este unul dintre cele mai circulate aeroporturi din țara noastră. De fapt, este foarte probabil că și tu ai zburat odată de pe un terminal din Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. La 1 aprilie s-au împlinit 85 de ani de când aeroportul din Cluj a fost înființat, așa că ne-am gândit că este o oportunitate bună de a descoperi care este istoria acestuia, alături de câteva curiozități. Te-am făcut curios? Citește mai departe: Continue reading „Curiozități și istoricul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca”

apus-in-cluj

5 activități pe care trebuie să le faci la Cluj

Orașul Comoară are câte ceva pentru fiecare turist care îi pășește pe străzi. Și deși recomandăm să vizitezi obiectivele turistice clasice din oraș, îți recomandăm să îți creezi propriu itinerar, bazat pe acele obiective pe care chiar vrei să le vizitezi. De fapt, îți propunem să faci un compromis și, pe lângă vizitele pe care le faci ca turist, să iei în considerare cel puțin 3 dintre activitățile pe care urmează să ți le propunem. Continue reading „5 activități pe care trebuie să le faci la Cluj”

cluj-napoca-884576_1920

Clujul, ca oraș de tranzit pentru vacanța ta

De multe ori se întâmplă ca, atunci când vrei să mergi în vacanță, să apară câteva probleme care să te împiedice să ajungi acolo cât mai repede. Alteori, destinația spre care vrei să călătorești nu are un zbor direct din zona în care locuiești. Ce faci în aceste situații? Ori renunți, ori te adaptezi. Pentru că suntem adepții călătoriilor, ne place să credem că vei alege de fiecare dată varianta a doua, în care te adaptezi problemelor care îți ies în cale, pentru a reuși să ajungi la destinație. De fapt, despre asta vom vorbi în cele ce urmează: situația în care un oraș mare, precum Clujul, devine un mijloc pentru îndeplinirea unui scop; un oraș de tranzit pentru destinații mai îndepărtate. Așadar, dacă vrei câteva sfaturi despre cum să îți organizezi vacanța printr-un alt oraș, citește în continuare. Continue reading „Clujul, ca oraș de tranzit pentru vacanța ta”

driver-1149997_1920

Cum alegi compania de închirieri în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca este cel mai mare oraș din România, după Capitală. Astfel, îți imaginezi cât de dificil poate deveni să ajungi dintr-un capăt al celuilalt al orașului. De aceea, este important să îți planifici din timp călătoria, ca să alegi locul ideal de cazare, în apropiere de obiectivele pe care vrei să le vizitezi. Dar ce se întâmplă atunci când, de exemplu, vizitezi orașul în interes de serviciu și trebuie să mergi în mai multe zone? În acest caz, cea mai bună soluție este clar închirierea unei mașini. Tocmai de aceea, te invităm să descoperi câteva sfaturi despre cum să alegi cea mai bună companie de închirieri auto pentru nevoile tale. Continue reading „Cum alegi compania de închirieri în Cluj-Napoca?”

Casa_Hintz_din_Cluj,_imagine_de_interior,_subsol

Obiective turistice inedite în Cluj

Orice turist care ajunge în Cluj-Napoca va vizita Biserica Sf. Mihail, vor vedea panorama orașului de pe Cetățuie sau vor ieși în apropiere de oraș pentru a vizita Salina Turda. Dacă, în schimb, atunci când vii la Cluj, cauți câteva obiective turistice mai… diferite, ți-am pregătit o listă cu cele mai inedite locații pe care trebuie să le vizitezi în Orașul Comoară. Te invităm să le descoperi în cele ce urmează: Continue reading „Obiective turistice inedite în Cluj”

Untold_Festival,_main_stage

Evenimente la care trebuie să îți găsești cazare din timp în 2017

Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani o locație de excepție pentru împătimiții diverselor forme de artă. Aici au loc în fiecare an festivaluri de amploare, dar și alte evenimente mai mici, care merită susținute. Dacă te gândești la un eveniment anume, iată care sunt cele pentru care trebuie să îți găsești cazare din timp: Continue reading „Evenimente la care trebuie să îți găsești cazare din timp în 2017”