Frumusețile județului Cluj sunt printre cele mai căutate și vizitate din toată țara, deoarece mai rar găsești locuri unde te simți mai conectat cu natura decât în inima Transilvaniei. Una dintre atracțiile turistice care merită vizitate mai mult decât o singură dată este și Stațiunea Beliș-Fântânele, unde lacul artificial de acumulare oferă turiștilor peisaje deosebite.
Plecând din Cluj-Napoca, sunt de parcurs 63 de km până la Lacul Beliș, distanță care se poate acoperi în aproximativ o oră. Traseul merge de la ieșirea din Cluj spre Oradea, pe E60, și traversează localitățile Florești, Gilău, Căpușu Mare. După aceasta din urmă, traseul părăsește E60 și face stânga pe 108C, spre localitatea Mănăstireni, de unde se intră pe 103C. Continuând astfel, după Râșca, drumul ajunge în Beliș.
Locuri de cazare sunt destule, pentru toate buzunarele. Dar nu pentru pensiuni mergi acolo. La Beliș-Fântânele mergi pentru natură. Este locul perfect pentru turiștii care vor să renunțe la zgomotul urban și să se relaxeze câteva zile înconjurați de apă cristalină, brazi frumos mirositori, adieri îmbietoare de vânt și liniște. Multă liniște.
Pe imensitatea Lacului Beliș se află și barajul Fântânele, o construcție impresionantă, înaltă de 95.50 m, lungă de 400 m și lată la bază de 264 m. Barajul a fost construit pe albia râului Someșul Cald, în perioada 1970-1974, având scop hidroenergetic.
În perioada construirii barajului, locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se mute în actualul sat, deoarece apele au cuprins fostele așezări. Acestea nu mai sunt vizibile astăzi decât în perioadele de secetă, când nivelul apei scade foarte mult. Cele mai celebre asemenea ruine sunt cele ale bisericii din fostul sat Giurcuța de Jos.
Pentru cei care intenționați să stați câteva zile în acest colț de rai, puteți lua în calcul și vizitarea unora dintre următoarele obiective turistice din apropiere: Biserica fortificată de la Văleni, Poiana Florilor, Cetățile Radesei, Peștera Urșilor, Peștera Alunu, Cheile Someșului Cald, Peștera Zmeilor, Bradul lui Horea din Pădurea Scoruset sau Peștera Piatra Ponorului.
De asemenea, mai poate fi vizitată Cascada Răchițele (Valul Miresei), care se află la 30 de km de Beliș. Este o cascadă de circa 50 m înălțime și are două trepte de cădere. Locul este înconjurat de o legendă conform căreia o mireasă a căzut în ziua nunții de pe stânci, iar voalul i-ar fi rămas agățat. Lacrimile nuntașilor care au plâns-o pe fată au format cascada.
Un alt loc interesant se află la 15 km de Beliș, în satul Rogojel din comuna Săcuieu. Aici se află mai mulți arbori de Sequoia, care au fost aduși și plantați din California, America. Vederea acestor arbori impresionează turiștii, deoarece înălțimea lor ajunge și la 140 de metri.
Frumusețea naturală a zonei este suficient pentru a o recomanda drept destinația perfectă a oricărui turist, fie pentru concediu, fie pentru o simplă escapadă de weekend.