Una dintre cele mai bune metode de a descoperi un oraș în adevăratul sens al cuvântului este prin vizitarea celor mai vechi construcții. Nu doar arhitectura, ci și materialele folosite scot în evidență atât scopul pentru care aceasta a fost construită, cât și strategia din spate. Acesta este și cazul Bisericii Calvaria din Cluj Napoca, o clădire cu o vârstă record, de aproximativ 1000 de ani. Rămâi alături de noi și descoperă-i povestea!
Istoric și prezentare
Nici până la ora actuală, nu se cunoaște data reală la care Biserica Calvaria din Cluj Napoca a fost construită. Potrivit însemnelor și a mesajelor transmise din generație în generație, aceasta ar data din cea de-a doua jumătate a secolului XI. Interesant este faptul că lăcașul de cult se regăsește în cel mai mare cartier al Clujului, planificată inițial drept mănăstire benedictină. De aici și denumirea cartierului Mănăștur.
În secolul al XVI-lea, Biserica Calvaria se transformă în biserică catolică. Ulterior, aceasta devine iezuită și, abia în secolul 1923, este lăcaș de cult pentru greco-catolici. Această ultimă tranziție a fost temporară, întrucât totul s-a realizat în baza unei închirieri de către greco-catolici pentru suma de 1 leu.
Abia la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica Calvaria se transformă în biserică ortodoxă. Acum, toate bunurile greco-catolicilor sunt confiscate, însă doar pentru o jumătate de secol. Așa se face că începând cu anul 1994, clădirea este retrocedată romano-catolicilor.
Cu toate acestea, în perioada anilor 1991 și 1994, biserica a fost utilizată nu doar de Biserica Ortodoxă, ci și de Biserica Romano-Catolică.
Curiozități
Chiar dacă poartă denumirea de Calvaria, acesta nu este numele oficial al Bisericii. Ea se numește Biserica Abației Benedictine și, până la ora actuală, a trecut prin șase atacuri. Primul a fost dat în anul 1189, iar ultimul în anul 1658. Interesant este însă faptul că Biserica a fost refăcută de 5 ori, fiind un punct de real interes atât pentru cotropitori, cât și pentru localnici. Mai mult, a fost un mare centru notarial din Transilvania.
Biserica Calvaria poartă hramul Sf. Maria și este recunoscută ca fiind cel mai vechi monument istoric, construită în stil gotic. Potrivit însemnelor istorice, aceasta a suferit demolări parțiale în anii 1241, 1598 și 1658. Fortificația a fost gândită și cu un zid de apărare care să o înconjoare, format din șanțuri de apărare în trei puncte cardinale: sud, est și vest. În strategie, era înscrisă și o pantă abruptă naturală în partea nordică.
Astăzi, doar corul bisericii mai este păstrat din ceea ce reprezenta vechea construcție. Toate celelalte elemente arhitecturale au fost construite de-a lungul timpului și aduse ca îmbunătățiri la structura inițială.
Locație
Biserica Calvaria poate fi găsită în Cluj-Napoca, pe strada Primăverii nr. 60. Din fericire, fortificația a beneficiat în ultimii ani de renovări și investiții, motiv pentru care în acest moment se află în stare exemplară.
Program de vizitare
Doritorii care doresc să viziteze Biserica Calvaria o pot face în fiecare zi de marți, joi și sâmbătă, în intervalul orar 16:00 – 18:00.
Tarife stabilite
Pentru vizitarea Bisericii Calvaria, nu se percepe taxă de intrare.