FORTIFICATIA SI BISERICA ORTODOXA DIN CLUJ - Manastur - Str.Manasturului 60
La portile de apus ale Clujului, in vechiul sat romanesc Manastur se ridica odinioara o puternica abatie benedictina. Abatia cunoscuta sub numele de MONASTERIUM BEATAE MARIAE de CLUS se bucura de mari drepturi si privilegii. Cercetarile arheologice au stabilit ca inceputurile fortificatiei dateaza din secolul al IX-lea. Calugarii ordinului benedectin s-au stabilit in incinta fortificata la sfarsitul secolului al XI-lea. La inceputul secolului al XIII-lea, in urma unor dispute intre abatie si episcopul Ardealului, manastirea a fost asediata. Navalirea tatarilor de la 1241 a avut ca rezultat nimicirea atat a Clujului cat si a manastirii, care a fost pradata si arsa. Cladirea a fost refacuta in anul 1263 din ordinul regelui Bela al IV-lea. Actuala manastire de la Calvaria a fost construita intre anii 1470-1508 in stil gotic. De-a lungul timpului, manastirea a cunoscut si perioade de inflorire, dar si perioade de decadere. In anul 1787, in urma razboiului cu turcii, episcopul Alexandru Rudnai a hotarat demolarea edificiilor si a bisericii; nu a fost crutat decat altarul, care a fost transformat intr-o capela. Din gloria artistica a bisericii, nu a ramas decat statuia Preacuratei Fecioare Maria cu Pruncul Isus in brate, statuie asezata pe un soclu sub un baldachin gotic chiar desupra usii de la intrare.
BISERICA SFANTUL MIHAIL - P-ta Unirii
Biserica este unul dintre cele mai frumoase monumente in stil gotic ale Transilvaniei. Lucrarile de constructie au avut loc in perioada 1350-1487. Biserica a fost ridicata pe locul vechii capele Sf. Iacob. Altarul reprezinta cea mai veche parte a constructiei, fiind ridicat in jurul anului 1390. Cea mai noua parte a bisericii este turnul acesteia, construit in stil negotic in anul 1860. Bolta stelata, vitraliile si sculpturile se impun prin frumusete si maretie. Numeroase restaurari au scos la iveala picturi murale executate in prima parte a secolului al XV-lea. Ultima restaurare a bisericii a avut loc intre anii 1957-1960.
MANASTIREA SI BISERICA FRANCISCANILOR - Piata Muzeului 2
Manastirea a fost ridicata pe locul altei biserici construite in stil romanic intre anii 1270-1272.Manastirea franciscanilor este o constructie in stil gotic, ce dateaza din secolul al XV-lea, fiind ridicata cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara. Aici se afla si o vestita biblioteca. Biserica, situata in partea sudica a manastirii, a fost initial o biserica gotica sub dominicani, daruita franciscanilor care au reconstruit-o ulterior in stil baroc in jurul anului 1728. Ansamblul manastire-biserica este una dintre cele mai vechi cladiri ale Clujului.
BISERICA REFORMATA - Str. Mihail Kogalniceanu
Constructia bisericii monumentale din strada Kogalniceanu a inceput in anul 1486, cu spijinul regelui Matei Corvinul. Construirea bisericii s-a terminat in jurul anului 1510. Biserica, asezata pe directia est-vest, oglindeste trasaturile stilului gotic tarziu. Datorita luptelor din epoca reformei, biserica a fost parasita pana la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1579, principele Bathory a hotarat ca biserica sa fie administrata de catre iezuiti. In anul 1622, cand la Cluj a avut loc Dieta, s-a hotarat ca biserica sa apartina reformatilor. Arcada bisericii a fost renovata intre anii 1638-1645. In acest timp a fost demolat turnul situat in partea sudica iar manastirea a fost distrusa. Biserica este un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei.
BISERICA PIARISTILOR - Str. Universitatii
Biserica, ridicata intre anii 1718-1724, este o constructie in stil baroc de mari dimensiuni.
OBELISCUL FRANCISCI - P-ta Muzeului
Constructia a fost ridicata in anul 1817 cu ocazia vizitei la Cluj a imparatului Francisc I si a sotiei sale. Basoreliefurile monumentului infatiseaza emblema orasului, primirea oaspetilor, titlurile imparatului precum si vizitele acestuia la diferite institutii.
BISERICA MINORITILOR - ACTUAL CATEDRALA GRECO-CATOLICA - B-dul Eroilor
Biserica a fost cumparata de calugarii franciscani din suburbia Clujului in anul 1764. Turnul acestei biserici s-a prabusit la data de 24 septembrie 1779, naruind intreg frontispiciul. Lucrarile de reconstructie au inceput in anul 1783, biserica fiind refacuta in stil baroc.
BISERICA ORTODOXA DIN DEAL - Str. Bisericii Ortodoxe 12
Biserica a fost construita intre anii 1795-1796 de catre negustorii si mestesugarii vremii. La constructia ei au contribuit negustori greci si macedoneni din Cluj, precum si negustori romani din Brasov.
BISERICA BOB - Str. Prahova 5
Biserica Bob este o constructie in stil baroc ce a fost ridicata intre anii 1800-1803, cu sprinul episcopului Ioan Bob.
BISERICA UNITARIANA - B-dul 21 decembrie 1989
A fost ridicata intre anii 1792-1796, in stilul barocului tarziu, iar interiorul prezinta elemente de decor neoclasice.
BISERICA SFANTUL PETRU SI PAVEL - B-dul 21 Decembrie 1989
Edificiul a fost ridicat in jurul anului 1850, in stil neogotic, in locul unei alte vechi biserici.
BISERICA EVANGHELICA - Bd. 21 Decembrie 1989
Este o opera a arhitectului George Winkler, fiind ridicata intre anii 1816 si 1829. Constructia imbina armonios elemente ale barocului cu stilul neoclasic.
SINAGOGA NEOLOGA - Str. Horea 21
Aceasta cladire, cunoscuta sub numele de Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectele arhitectului Hegner Izidor. Cladirea a fost inaugurata la 4 septembrie 1887. Devastata de legionari in ziua de 13 septembrie 1927, a fost reparata cu ajutorul statului. In septembrie 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, sinagoga a suferit grave avarii datorate unor explozii. A fost restaurata cu sprijinul comunitatilor evreiesti din Romania in anul 1951.