Atunci când vizitați Clujul, este important de știut că frumusețile Ardealului nu se limitează doar la cele din interiorul orașului. Dimpotrivă, o excursie pornind din capitala Transilvaniei spre altă destinație de interes din județ este un ”must” pentru oricine dorește o experiență turistică deosebită.
Unul dintre obiectivele turistice de mare interes ale județului este Salina Turda. Aflată la 30,4 km de Cluj, în localitatea Turda, la Salină se poate ajunge cu mașina în aproximativ jumătate de oră.Pe traseu, se traversează localitățile Feleacu și Tureni, iar Salina se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda.
Salina este deschisă vizitatorilor de luni până duminică, între orele 9:00 și 17:00, ultima oră de acces fiind însă ora 15:00. Prețurile biletelor de intrare sunt 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii. De asemenea, se pot închiria bărci cu 10 lei/20 minute.
O dată aflați înăuntru, cu siguranță veți fi copleșiți de ceea ce munca naturii în paralel cu cea a omului a reușit să facă. Traseul interior începe în galeria Franz Josef, un culoar lung de câteva sute de metri, care se termină în fața unui lift. Coborând la 80 metri adâncime, se ajunge în mina Rudolf, cea mai mare încăpere subterană din țară. Aici, doritorii pot juca bowling, golf sau baschet.
În Mina Rudolf se află un amfiteatru săpat în sare, cu aproximativ 200 de locuri încălzite la o temperatură de 10-12 grade Celsius. Coborând din Mina Rudolf încă 120 m adâncime cu ajutorul unui al doilea lift, se ajunge în mina Terezia, care găzduiește un lac sărat peste care turiștii trec cu ajutorul unei pasarele sau pe care se pot plimba cu barca.
Zăcămintele de sare de la Turda au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, dar pentru public salina a fost deschisă abia în 1992, căpătând statutul de obiectiv turistic. Înainte ca aceasta să fie deschisă, mai exact în perioada 1952-1992, primii 526 de m ai Galeriei Franz Josef erau folosiți ca depozit pentru brânzeturi.
De-a lungul timpului, Salina a fost gazda mai multor evenimente cum ar fi concerte, filmări de videoclipuri sau proiecții de film.
La ediția din 2012 a Concursului Național de Proiecte ”Cele bune să se-adune”, proiectul de amenajare a Salinei și a Lacurilor Sărate din zona Durgău a câștigat premiul de cel mai bun proiect turistic din țară.
Acest muzeu de istorie al mineritului în sare este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania, vizitat anual de milioane de turiști români și străini. În zonă mai pot fi vizitate atracții precum Cheile Turzii, castrul roman Potaissa sau stațiunea Băile Turda.
Sursa: ClujTravel.com