Rezervație naturală încă din anul 1938, Cheile Turzii se află la 33.9 km de Cluj-Napoca, distanță care poate fi parcursă cu mașina în mai puțin de 40 minute. Cheile Turzii este inclusă pe listele U.N.E.S.C.O printre cele mai importante monumente naturale din lume. Aici, arheologii au descoperit resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului și fierului.
Pentru iubitorii de natură care vizitează Clujul, traseul Cluj – Cheile Turzii poate fi o modalitate deosebit de frumoasă de a petrece o zi în mijlocul unor peisaje naturale deosebite. Din oraș, traseul rutier urmează DN60 până în Turda. De aici, se merge pe DN1 (E81), imediat după ieșirea din Turda spre Alba Iulia. Urmează localitățile Mihai Viteazu și Cheia, de unde un drum pavat duce până la destinație.
Cheile Turzii au aproximativ 1270 m lungime și au apărut ca urmare a acțiunii de erodare a râului Hașdate în roca de calcar jurasic. Înălțimea maximă la care ajung stâncile este de 250 de m, oferind turiștilor peisaje spectaculoase.
Ca localizare, Cheile Turzii se află în nordul Munților Trascău, în partea de E a Munților Apuseni. Aceasta este doar una dintre cele 22 de chei ale Munților Trascău.
Punctele de interes ale Cheilor Turzii sunt cele aproximativ 60 de peșteri din zonă, dintre care cea mai lungă măsoară 120 m. Aceste peșteri erau folosite în trecut ca ascunzători în fața invaziilor tătare. Cele mai importante dintre ele sunt Peștera Liliecilor, Peștera Cuptorului, Peștera Calaștur, Peștera Cetatea Mare și Grota lui Hill.
Peisajul din Cheile Turzii este compus din stânci înalte și abrupte, vâlcele pietroase, creste ascuțite, turnuri de piatră, grohotișuri, arcade etc. Flora și fauna din Cheile Turzii cuprind peste 1.000 de specii de plante și animale, unele dintre ele pe cale de dispariție. Dintre acestea fac parte usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă și fluturașul de stâncă.
În peisajul turistic se încadrează și Cabana Cheile Turzii, situată la 1385 m altitudine. Construită în 1935, clădirea are un aspect medieval deosebit de atrăgător pentru turiștii care vor să se simtă cât mai aproape de natură și istorie în această zonă deosebită.
Cheile Turzii se încadrează datorită frumuseții sale în lista lungă de obiective turistice ale Transilvaniei, care pot fi vizitate cu plecare din Cluj-Napoca. În această zonă, turiștii mai pot alege să viziteze Salina Turda, castrul roman Potaissa sau stațiunea Băile Felix.
Sursa: Calatoresc.ro