Parcul Central ”Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca

Parcul Central, cunoscut și sub denumirea de Parcul Mare din Cluj-Napoca, este principalul spațiu de recreere al clujenilor și se numără printre cele mai întinse spații verzi din zona centrală a orașului. Acesta are o vechime de 180 de ani, reprezentând totodată și un punct de atracție pentru turiștii care vizitează Clujul. 

Parcul Central se află situat între Arena Cluj, Teatrul Maghiar de Stat, râul Someș și strada Iuliu Hossu. Fiind în zona centrală a orașului, este ușor accesibil turiștilor, indiferent de unitatea de cazare pe care o aleg aceștia.

Pe lângă imensitatea spațiului verde al parcului, un alt punct de atracție îl reprezintă Lacul Chios, unde există posibilitatea de plimbare cu barca, hidrobicicleta sau lebăda. Lacul atrage în special copiii, dar și cuplurile sau familiile care tânjesc la câteva minute de liniște și relaxare pe suprafața clară a apei.

Tarifele  și orarul activităților de canotaj pe lac sunt următoarele:

Luni-Vineri, orele 10-21.

Copii mai mici de 14 ani, inclusiv:
– barca cu vâsle: 4 lei/persoană/30 min
– hidrobicicletă și lebădă: 5 lei/persoană/30 min

Adulți
-barca cu vâsle: 8 lei/persoană/30 min
– hidrobicicletă și lebădă: 10 lei/persoană/30 min

Pe lângă activitatea de canotaj, turiștii și localnicii mai pot găsi în zonă trambuline sau parcul distractiv Fărcaș, unde există mașinuțe, carusel și trenuleț. În plus, în clădirea Cazino se organizează deseori diverse expoziții interesante.

Parcul Central din Cluj-Napoca are o vechime de mai bine de 180 de ani și este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Această listă a fost elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Parcul a fost creat în 1827, când terenul neamenajat a fost preluat atunci de Organizația de Binefacere a Femeilor, care urmărea transformarea sa într-un spațiu de recreație. El a și fost deschis publicului în 1830. 11 ani mai târziu, Comisia Orășenească pentru Parc a preluat spațiul de la Organizația de Binefacere a Femeilor.

Numele din prezent al Parcului Central, respectiv ”Simion Bărnuțiu”,  a fost dat după anul 1989.

Cel mai important parc din Cluj la momentul actual găzduiește în interiorul său și statuile mai multor personalități, care au fost construite după 1960. Aceștia sunt Antonin Ciolan, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga și Sigismund Toduță. Hotelurile și pensiunile din zona centrală a Clujului oferă acces rapid la acest splendid spațiu verde al orașului.

Sursă imagine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu