Mănăşturul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1063, când în jurul ridicăturii de pământ a început să existe populaţie. Cartierul Mănăştur face parte din Cluj Napoca încă din anul 1895. Începând cu anul 1965 cea mai mare parte a caselor vechiului Mănăştur au fost demolate pentru a face loc noului cartier de blocuri, în prezent cel mai mare cartier al oraşului Cluj Napoca. Blocurile ridicate aici au reprezentat locuinţe funcţionale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaje Grele Cluj Napoca. Pentru a popula noul cartier au fost aduşi oameni din satele din întreg judeţul.

 


Localizarea la o distanţă aproape egală între centru şi ieşirea din Cluj Napoca spre Floreşti determinat multe persoane să se stabilească aici, fiind cartierul cu cea mai mare populaţie din Cluj Napoca.

 

 


Cartierul Mănăştur dispune de numeroase centre comerciale, sedii ale băncilor, şcoli, centre medicale şi obiective turistice. Printre punctele turistice ce merită vizitate se numărăr biserica Romano Catolica Calvaria, Biserica Ortodoxă Sfinţii Pentru şi Pavel şi Blocul de Locuinţe S4 de pe strada Primăverii, care este cel mai mare bloc de locuinţe din România.

 

 


Mănăştur este legat de centru prin numeroase linii de transport în comun, dar şi de cele două bulevarde care trec pe aici. Se situează, de asemenea, aproape de cel mai mare centru commercial din Transilvania pe un singur nivel, Polus Center, unde pe o suprafaţă generoasă se găsesc numeroase magazine ale brandurilor renumite, zone de relaxare, restaurant şi cafenele.

 

 


Pentru cei care doresc să cazare în Mănăştur există numeroase posibilităţi, fiind puse la dispoziţia turiştilor hoteluri, pensiuni şi vile, care oferă servicii şi acomodare pentru toate preferinţele şi toate buzunarele.