Floresti falu Kolozsvárhoz közel van, adatolt 1272-től. A település a város közelében található, nagy gazdasági teljesítmény nyújtott nagy lehetőséget a városfejlesztésnek és a fokozatos emelés a gazdasági és kulturális szinten a lakosságnak. Florestiüben számos látnivaló van amely érdemes felkeresni.

A Fetei erődöt építették 1241-ben a püspökök által az erdélyi Floresti falu közelében, amely a legrégebbi műemlék a faluban. A város szenvedett kárt a Bobâlna felkelés alatt amikor lebontották. Jelenleg, meg lehet látogatni az ősi város romjait és egy lyukat, amely a legenda szerint, elindít egy földalatti alagútat amely köti össze a falut a Szent Mihály templomal amely Kolozsvár történelmi központjában található.

 


A Gheorghe Sincai történész és filozófus mellszoborját, Virgil Fulicea szobrász munkája, be mutatták 1978-ban, hogy megemlékezzenek az első román nyelvű iskola Florestiüben 200. Évfordulójára. 1925-ben épült a Hősök Műemléke a Floresti eleset katonák számára az Első Világháborúban.

 

 


A három templom a faluban, a Római Katolikus Templom amely épült a tizennegyedik - században, a Tauti fatemplom amely épült 1822-ben, és a Szent Dimitrie Román Plébániatemplom amely épült 1830-1834 között, istentiszteleti helyek, amelyek támogatják a falu élő történelmét.