Ce poți vizita la Noaptea Muzeelor 2017 în Cluj

Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Centrul Cultural Clujean anunță cea de-a XIII-a ediție a evenimentului național Noaptea Muzeelor, considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale de peste an. Noaptea Muzeelor 2017 va avea loc pe 20 mai.

Dacă anul trecut peste 15.000 de persoane au participat la Noaptea Muzeelor în județul Cluj, în acest an există șanse mari ca numărul vizitatorilor să crească. Totodată, Noaptea Muzeelor 2016 a fost considerat de publicul clujean evenimentul cultural al anului trecut în cadrul premiilor Clujlife Awards.

Pe scurt, Noaptea Muzeelor 2017 înseamnă o zi și o noapte pline de activități intersante. Incintele muzeale pot fi vizitate normal în prima parte a zilei, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 și până în jurul orei 1 a doua zi. De la cross-uri și ateliere cu participarea publicului, expoziții de artă contemporană sau inaugurări de spații expoziționale noi și până la inedita șansă de a petrece o noapte în Muzeul de Artă, Noaptea Muzeelor 2017 se prezintă a fi cea mai diversă inițiativă prezentată vreodată publicului clujean.

Transport gratuit pe linia 25 de noapte

Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 20 mai, troleibuzul 25 va putea fi utilizat pe ruta sa de noapte cu titlu gratuit, prin amabilitatea Companiei de Transport Public, o inițiativă a Centrului Cultural Clujean.

Totodată, Noaptea Muzeelor 2017 la Cluj-Napoca va beneficia de sprijinul voluntarilor oferiți de Asociația Beard Brothers.

Ce poți vizita în Noaptea Muzeelor

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Pentru ediția din anul 2017 a Festivalului European „Noaptea Muzeelor” din ziua de sâmbătă, 20 mai, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, pe această cale, muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici (restaurare) a operelor de artă din patrimoniu.

Expoziții permanente și temporare:

  1. Marius Bercea. „A Full Rotation of the Moon”.
  2. Expoziția de pictură Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin DIPȘE (1917 – 2010)
  3. MOSTAPHA ROMLI. 20 / 21
  4. Expoziție Ovidiu Panighianț
  5. Expoziție: Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)
  6. Expoziţia de email: Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth
  7. Galeria Națională

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției „A Full Rotation of the Moon”, Marius Bercea.

Vivariul UBB

În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni ce vor putea fi vizitate:

  1. Expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.
  2. Expoziţiile temporare, au loc în holul din zona de intrare a vivariului.
  3. Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie.

Cu această ocazie, Vivariul UBB anunță inaugurarea noului spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa.

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj propune pentru Noaptea Muzeelor 2017 o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecția de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluția geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.

Expoziția poartă numele Fauna din Mările Transilvaniei și poate fi vizitată între orele 19-24 la sediul Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj din strada Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” vă invită la expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”.

Expoziția își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite. Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului, și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de Babeș-Bolyai.

Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”  se poate vizita între orele 19-24 pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 4, Cluj

Muzeul de Mineralogie UBB

Muzeul de Mineralogie UBB Cluj îsi propune să facă cunoscută lumea fascinantă a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative.

Vizitatorii pot vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Pot afla informaţii despre modul de selecţie şi evaluare a pietrelor preţioase, dar şi stiluri de prelucrare. Le vor încânta privirea pietre preţioase precum diamante, safire, rubine sau smaralde, din Africa de Sud, India, Sri Lanka, Brazilia, etc., dar şi pietre fine, în special granaţi, turmalină, varietăţi de cuarţ (ametist, citrin, cristal de stâncă, agat, etc.) şi opal (nobil, de foc), spineli, turcoază, din toată lumea.

În plus, vor fi prezentate minerale şi roci din peste 90 de ocurenţe din ţara noastră, care pot fi folosite la confecţionarea podoabelor sau a unor obiecte decorative. Predominante sunt varietăţile de cuarţ şi opal, dar sunt prezente şi alte minerale sau chiar roci comune, mai rar utilizate în scopuri gemologice.

Citește continuarea pe Bună Dimineața Cluj

Sursa foto: Wikimedia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu