Un nou impozit din 01 ianuarie 2017 pentru hoteluri

    Începând de la 1 ianuarie 2017 se introduce un impozit diferențiat pentru baruri, restaurante și hoteluri, care va fi calculat în funcție de suprafața și locația afacerii. Legea aduce modificări consistente, în special coeficienților pe baza cărora vor fi impozitate aceste tipuri de afaceri. Actul normativ a fost adoptat în toamna lui 2016 de către Parlament și a creat nemulțumiri în rândul micilor antreprenori.

    Reglementarea introduce un impozit diferențiat care va fi calculat  în funcție de suprafața și locația afacerii; cu cât suprafața este mai mare și mai aproape de zonele centrale din marile orașe, cu atât impozitul forfetar anual va fi mai mare. Impozitul se aplică firmelor care desfășoară activități în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică și se calculează în funcție de anumite variabile: rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.

    Formula de calcul pentru un restaurant, de exemplu, pleacă de la un impozit standard de 1400 de lei (k) la care se aplică un set de coeficienți:

    • o variabilă în funcție de rangul localității (x) și zona în care este amplasat restaurantul – cu cât localitatea este mai importantă și restaurantul mai aproape de centru, cu atât impozitul este mai mare;
    • o variabilă în funcție de suprafața utilă (y) – cu cât suprafața este mai mare, impozitul pe metrul pătrat scade mai mult (vezi simulările de mai jos);
    • un coeficient de sezonalitate (z) – reduce din impozit și avantajează cel mai mult stațiunile și localitățile de la țară;
    • un coeficient fix (q) – ține cont de spațiul tehnic.

    Codurile CAEN pe care legea le enumeră și care stabilesc formula de calcul a impozitului specific sunt următoarele:

    • 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare;
    • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
    • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
    • 5590 – Alte servicii de cazare;
    • 5610 – Restaurante;
    • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
    • 5629 – Alte servicii de alimentație;
    • 5630 – Baruri ți alte activități de servire a băuturilor.

    Rangul localității: cum se diferențiază impozitarea

    La impozitul forfetar impozitarea se va face în funcție de rangul localității, iar în municipii se plătește în funcție de zonă. Sunt patru zone – de la A la D. Zona A este cea mai scumpă, zona D cea mai ieftină. La rândul lor, municipiile sunt împărțite în trei categorii:

    • București (cel mai scump);
    • Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Ploiești, Sibiu, Timișoara (ceva mai ieftine decât Capitala);
    • Restul municipiilor (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, între municipii).

    Sursa:  startupcafe.ro

    DISTRIBUIȚI