Cetăți istorice în județul Cluj

  transilvania

  Cu siguranță mulți dintre voi sunteți pasionați de ruinele istorice, de locurile încărcate de povești, unde aproape că poți simți energia strămoșilor noștri.

  Rămășițele istoriei noastre sunt împrăștiate pe tot teritoriul României, stând mărturie pentru diverse momente ale istoriei noastre, din timpul lui Burebista sau Traian până la cel al lui Ștefan cel Mare sau Baiazid.

  Unele dintre cele mai grăitoare asemenea ruine sunt cele ale cetăților vechi, locuri unde strămoșii noștri au luptat și au murit pentru libertate și patrie. Județul Cluj are mai multe cetăți, înăuntrul sau în jurul orașului Cluj-Napoca, fiecare cu o poveste fascinantă pentru turiștii interesați de istorie.

  În oraș, se poate vizita Cetățuia sau Cetatea Fetei din Florești, aflată foarte aproape de oraș. Doritorii de excursii de o zi pot alege destinații precum:

  Cetatea Bologa, localitatea Bologa, la 66 km de Cluj, spre Oradea;
  Cetatea Cuzdrioara, localitatea Cuzdrioara, la 61 de km de Cluj, după Dej;
  Cetatea Dăbâca, localitatea Dăbâca, aflată la 40 km de oraș, spre Dej;
  Cetatea Liteni, localitatea Liteni, la 30 km de Cluj, spre Turda.

  Cetatea Liteni mai este denumită și Cetatea Geczy sau Cetatea Lita și se află la 3 km sud-vest de satul Liteni, construită pe o stâncă deasupra Văii Iara.

  Este cunoscută încă din anul 1324, când era denumită Castrum Leta. Împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit-o Clujului în 1405, iar după moartea sa, cetatea a fost deținută de Losonczi Dezso și de Herepei Mark.

  Denumirea de Cetatea Geczy vine de la numele familiei Geczy, care a locuit între zidurile ei timp de aproape un secol, din 1569 până la jumătatea secolului al XVII-lea.

  Cetatea Bologa a fost una dintre cele mai importante fortificații medievale, datând de la începutul secolului al XIV-lea, mai exact, din 1324, sub numele de Sebuswar.

  În 1399, același rege Sigismund de Luxemburg a donat cetatea Bologa, alături de Cetatea Bran, lui Mircea cel Bătrân, în urma alianței dintre cei doi împotriva Imperiului Otoman. Bologa a jucat un rol important în istorie împotriva luptelor cu turcii, dar a fost aruncată în aer de lobonți, pentru a nu cădea în posesia curuților.

  Cetatea a fost refăcută în 1910, de Kos Karoly, rămânând în posesia familiei Banffy până după cel de-al doilea Război Mondial.

  Turișii au nevoie doar de două zile pentru a vizita toate aceste locuri pline de farmec istoric din jurul Clujului. Nicăieri frumusețea naturii nu se îmbină mai armonios cu poveștile istorice decât în Transilvania.

  Sursa foto: Transilvania360.com

  DISTRIBUIȚI